Smaken av lykke

Vanilje

· 197 words · ca. et minutt

Vanilla-pompona blomstVanilla-pompona blomst Bilde fra store norske leksikon

Vanilje ble kjent i Europa tidlig på 1500-tallet da Hernán Cortés sendte vaniljestenger tilbake til Spania fra sine tokt i Mexico, men krydderet hadde da allerede vært brukt av aztekerne i hundrevis av år.


De lange, smale kapslene varmebehandles og prepareres på forskjellige måter før de kommer til butikkene, som det søtlig luktende krydderet vanilje, enten i sin opprinnelige form som vaniljestenger eller i pulverform.

Litt informasjon fra store norske leksikon,til de spesielt interesserte:

"Vaniljekrydderet – vaniljestengene – er de bearbeida fruktene fra vaniljeplanten. Omtrent seks uker etter pollinering plukkes fruktene og de må gjennomgå en gjærings- og tørkeprosess for å frigjøre vanillinet. Behandlinga av kapslene må gjøres slik at de enzymatiske prosessene videreføres, men slik at normal kapselmodning avbrytes og den naturlige oppsprekkinga av kapslene unngås."

I 2014 ble det produsert nesten 8000 tonn vaniljestenger og nesten halvparten i Madagaskar. Madagaskar er utsatt for utfordrende vær og særlig tropiske stormer noe som påvirker vaniljeplantasjene og i 2017 var vanilje verdens nest dyreste krydder bare slått av safran.


Vi har litt vanilje i alle våre fudgevarianter, den tilfører en rund søtsmak som igjen gjør at vi kan tilsette mindre sukkerstoffer.